sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Substancją niezbędną do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego należy stosować je w kuchni?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, żelazo czy cynk, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i magnezu

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]