Szukasz soku z kapusty? Kliknij tutaj.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to też świetne źródło witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – czemu powinno się go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Działają one także osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]