Jeśli chcesz zamówić sok z buraka kiszonego, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.
Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości żelaza i witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże nie każdemu smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, cynk i potas. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, lecz zaleca się pić go cyklicznie, ponieważ działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się pić około 250 ml soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym wyostrza koncentrację. Mimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w ulubionym sklepie lub zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż takie soki trzeba przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]