Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do przechowywania sporych ilości ukończonych już mieszanek. Wymienione wyżej cechy powodują, że zbiorniki stalowe są także idealnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym
Zbiorniki nierdzewne są często wykorzystywane w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy bakteriami.