Stal nierdzewna ma mnóstwo wartościowych cech powodujących, iż jest szeroko używana. Jej główny atut to z bez wątpienia niepodatność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale też umożliwia im styczność z wodą i wilgotnymi materiałami. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a spis jej plusów uzupełnia gładka powierzchnia, która zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu gałęzi przemysłu
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Stabilność chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to znakomity budulec dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często używane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie produkcji, a później magazynowania artykułów spożywczych. W browarach i zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w jako pojemniki fermentacyjne. Stop ten jest także wykorzystywany chętnie w przemyśle kosmetycznym i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze produkcji i dystrybucji paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Wytrzymałość na niekorzystne warunki pogodowe (skrajne temperatury, kwaśne opady oraz wilgoć) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (jako barierki i drabinki). Z uwagi na elegancką estetykę, równie dobrze sprawdzają się także w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Poza tym sterylność stali nierdzewnej pozwala na stosowanie jej w gabinetach lekarskich i ambulatoriach.