Z czego można zrobić wino?

Z czego zrobić dobre wino? Najlepiej postawić na sezonowe owoce i wybierać te, które mają dużo soku, cukru i wysoką wydajność. Inne propozycje to rośliny, takie jak kwiaty bzu lub dzika róża. Po więcej użytecznych porad i wskazówek dla fanów wina domowej roboty zapraszamy do przeczytania niniejszego wpisu.

Z czego można zrobić wino?

Wino można przygotować z wielu różnych komponentów. Najpopularniejszy smak to oczywiście z winogron, ale na rynku są dostępne przeróżne inne wersje: truskawkowe, jabłkowe, gruszkowe i wiele innych. Jeśli chodzi o robienie tego trunku w domowym zaciszu, to amatorzy własnoręcznie przygotowanego wina sięgają chętnie po maliny, porzeczki, wiśnie, aronie, śliwki i truskawki. Nie tylko owoce nadają się do zrobienia wina – również ryż, mniszek lekarski, kwiaty czarnego bzu czy dzika róża będą odpowiednie.

Generalna zasada głosi, że do wina najlepiej wybrać owoce, które mają dużo soku. Różna jest wydajność owoców – przykładowo z 10 kilogramów jabłek lub agrestu otrzymamy od 4 do 6 litrów wina, z czarnych jagód lub jeżyn od 6 do 7 litrów. Warto postawić na owoc o jak najwyższym poziomie wydajności. Innym kryterium, którym warto się kierować, jest zawartość cukru w owocach – im wyższa, tym lepiej. Przykładowo 100 gramów winogron (odmiana amerykańska), z których na całym świecie na domową i masową skalę produkuje się wino, zawiera 16 gramów cukru. Dla porównania w takiej samej porcji cytryn jest 2,5 grama cukru, a w 100 gramach malin 4,4 grama cukru. Cukier bierze udział w procesie fermentacji – stężenie cukru ma wpływ na szybkość i intensywność tego procesu. Im więcej cukru i wyższe jego stężenie, tym szybsze jest tempo wzrostu i rozmnażania się drożdży.

Z czego przygotować dobre wino?

Najlepsze są świeże owoce pochodzące z ekologicznych upraw lub od lokalnego dostawcy. W zależności od tego, kiedy chcemy zrobić wino, na tej podstawie warto sprawdzić, których owoców trwają obecnie zbiory. Jak wygląda ten kalendarz i które gatunki zbiera się o danej porze roku?

Kalendarz polskich owoców sezonowych:

  • czerwiec: czereśnie, truskawki, brzoskwinie, czarna porzeczka, poziomki, pierwsze maliny
  • lipiec: truskawki, nektarynki, morele, niektóre odmiany jabłek, wiśnie
  • sierpień: nektarynki, morele, jagody, śliwki mirabelki, jeżyny
  • wrzesień: śliwki węgierki, maliny
  • październik: dzika róża, pigwy, domowe winogrona, śliwki, jeżyny, borówki.

Ciężko precyzyjnie wskazać, kiedy dokładnie w Polsce występuje dany gatunek owoców, bo data zbiorów zależy od wielu czynników (temperatury, opadów, występowania chorób roślin) i innych zmiennych. Przykładowo truskawki znalazły się w naszej rozpisce w lipcu, aczkolwiek zdarza się – gdy jest ciepło i sucho – że można je kupić już w czerwcu. Poza tym owoce występują w przeróżnych wersjach i gatunkach – maliny dzielą się na letnie i jesienne odmiany. Poza naturalnie występującymi w sezonie owocami są również produkty sprowadzane przez cały rok z innych, ciepłych krajów, a także hodowla szklarniowa.

Istnieją również gatunki – owoców i warzyw – dostępne w Polsce przez okrągły rok. Jabłka i gruszki są na to doskonałym przykładem. Poza świeżymi owocami można skorzystać z ich suszonego wariantu. Wówczas należy pamiętać, że czas fermentacji suszu jest znacznie dłuższy niż świeżych owoców – zamiast kilku dni będą to 3-4 tygodnie. Najszybciej fermentują suszone daktyle, dobrze smakuje wino z suszonych moreli, bananów i ananasów.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Z-czego-mozna-zrobic-wino/24