Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień,…
Więcej Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni PochopieńTematyka żywnościowa
Czy można nauczyć się food pairingu?
Co prawda przywykliśmy do tradycyjnych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka kompletnie do siebie nie pasują,…
Więcej Czy można nauczyć się food pairingu?Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów
Samodzielne przygotowanie potraw w domu ma masę plusów. Najważniejszym z nich jest w szczególności redukcja wydatków – stołowanie się u siebie jest zazwyczaj dużo tańsze…
Więcej Kursy gotowania – nie tylko dla amatorówSzukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatami
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich…
Więcej Szukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatamiUniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których…
Więcej Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwonyNie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw,…
Więcej Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!Z czego można zrobić wino?
Z czego zrobić dobre wino? Najlepiej postawić na sezonowe owoce i wybierać te, które mają dużo soku, cukru i wysoką wydajność. Inne propozycje to rośliny,…
Więcej Z czego można zrobić wino?Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej popularne warzywa…
Więcej Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowieKapsułki Nespresso – przedstawiamy ich alternatywy
Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych w sprzedaży. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu…
Więcej Kapsułki Nespresso – przedstawiamy ich alternatywyCzego nauczysz się na kursie kulinarnym?
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomity sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników różnych receptur.…
Więcej Czego nauczysz się na kursie kulinarnym?