Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie świąteczna, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, lecz także smaczna przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowy, a równocześnie lekko słodki aromat powoduje, że perfekcyjnie łączy się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni przedkładają kartofle, jajko i kiełbasę, pozostali wrzucają weń uszka z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz także wyborna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z grzybami bądź drożdżówki z mięsnym farszem.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także wiele żelaza, toteż zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zazwyczaj je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej przyprawia to danie. Jedni dodają do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalny słodki aromat buraka, inni kochają barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek zawiera więcej ważnych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyrządzać na własną rękę, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]