Grill gazowy jest sprzętem, który zyskuje wśród Polaków coraz większe uznanie. Świetnie sprawdza się do przygotowywania zarówno aromatycznych skrzydełek, jak i chrupiących porcji karkówki. Jaki grill gazowy warto wybrać?
Grille gazowe – szybkie grillowanie
Zapomnijmy o pylącym popiele i węglu. Korzystając z urządzenia gazowego zgrillujemy mięso w sposób szybki i bez zbędnego rozgardiaszu. Niewielki grill świetnie nadaje się do użytkowania na tarasie, czyli zawsze wtedy, kiedy dysponujemy skromną przestrzenią. Zasilany na zbiorniki gazowe czy też specjalne naboje, grill gazowy posiada także funkcjonalne zawory, pozwalające na dopasowanie temperatury. Tego rodzaju grille są mobilne i bez trudu weźmiemy je ze sobą nawet do parku. Wykonane ze stali elementy są wręcz nie do zdarcia i łatwo można je umyć. Warto także zaopatrzyć się w funkcjonalne części, np. aluminiowe tacki na dania, poręczne łopatki do mięsa bądź zapasowy ruszt.
Jednymi z najpopularniejszych i znanych pośród polskich użytkowników producentów przenośnych i stacjonarnych grilli gazowych są marki Campingaz, Weber, a także Broil King.
W jaki sposób dbać o grill gazowy?
Aby grill gazowy służył nam bez problemu bardzo długo, należy systematycznie poddawać go serwisowaniu przez wyspecjalizowanych techników. Nie wolno samemu rozkręcać części urządzenia, ponieważ grozi to utratą gwarancji. Jeśli chcemy mieć pewność, iż nasze urządzenie jest urządzeniem znakomitej jakości, nie nabywajmy go w marketach z wyposażeniem ogrodu, tylko w profesjonalnych punktach. Żeby proces grillowania był bezpieczny, pamiętajmy także, żeby użytkować grill gazowy na wolnym powietrzu. Jeżeli będziemy słuchać sugestii techników, gazowy model grilla posłuży nam przez kilkanaście sezonów.